177 بازدید - منتشر شده در تاریخ: ۹۸/۰۱/۰۷ در ۹:۰۰ قبل از ظهر , آخرین بروزرسانی: ۹۹/۰۸/۱۰ در ۱:۱۴ بعد از ظهر
شما خواهید آموخت :
ترکیه، کشوری که در حاشیه قاره اروپا قرارگرفته است، در تمام دنیا با شهرهای معروف استانبول و کاپادوکیه و آنتالیا شناخته میشود. بسیاری از گردشگران در تمام طول سال برای بازدید از جاذبههای آن راهی این کشور میشوند. برخی نیز پا را فراتر میگذارند و برای یک زندگی همیشگی ترکیه را مقصد خود قرار میدهند. در این مقاله به بررسی راه های مهاجرت به ترکیه و اخذ اقامت این کشور پرداخته ایم
هموطنان ایرانی ما نیز نهتنها از این قاعده مستثنا نیستند، بلکه یکی از متقاضیان ثابت برای مهاجرت به این کشور محسوب میشوند. نزدیکی جغرافیایی و البته شرایط آسان مهاجرت به این کشور، بسیاری را وسوسه میکند تا قید مهاجرت به دیگر کشورها را بزنند و به سراغ ترکیه بروند.
آشنایی با کشور ترکیه
ترکیه یکی از کشورهای همسایه ماست که در غرب ایران جا خوش کرده و وسعتی برابر با ۷۸۳, ۳۵۶ کیلومترمربع دارد. این کشور که در حاشیه قاره اروپا قرارگرفته، همسایگانی در هر دو قاره دارد.
ازجمله همسایههای آسیایی ترکیه میتوان به عراق و سوریه اشاره کرد. همچنین این کشور با سرزمینهای اروپایی چون ارمنستان، گرجستان، بلغارستان و یونان مرز زمینی و با کشورهای اوکراین، روسیه و رومانی مرز آبی مشترک دارد.
پایتخت
پایتخت کشور ترکیه آنکاراست که مرکز سیاسی و قطب مهمی در اقتصاد و صنعت این سرزمین محسوب میشود. این شهر همچنین دومین شهر بزرگ ترکیه است که پس از استانبول قرار دارد. استانبول دیگر شهر مهم و موردتوجه ترکیه است که درست در مرز قارههای آسیا و اروپا قرار دارد. استانبول، مرکز اقتصاد، فرهنگ و تاریخ
جمعیت
در حال حاضر جمعیت ساکن در کشور ترکیه برابر با ۸۲, ۱۹۸, ۵۳۸ تن است که ۷۰ تا ۸۰ درصد آنها از اقوام ترکزبان هستند. از دیگر اقوامی که در ترکیه حضور پررنگی دارند کُردها هستند که ۲۰ درصد از جمعیت کل کشور را به خودشان اختصاص دادهاند.همچنین در شهرهای بزرگ و توریستی، استفاده از انگلیسی در میان ساکنان رایج است.
زبان
زبان رسمی کشور ترکیه، ترکی است و ازجمله زبانهایی که در این کشور استفاده از آنها رواج دارد میتوان به کردی کرمانجی، زازاکی (از زبانهای کناره دریای کاسپین) و کاباردی (از زبانهای قفقازی) اشاره کرد.
حکومت
ترکیه کشوری سکولار است و آزادی مذهبی ساکنان آن تضمین میشود و درنتیجه در این سرزمین چیزی به نام دین رسمی وجود ندارد. بااینحال بیشترین جمعیت مذهبی این کشور، یعنی ۹۷% را مسلمانان تشکیل دادهاند که اغلب آنها سنی مذهب هستند و شیعهها در اقلیت قرار دارند
انواع جواز اقامت در ترکیه
ایرانیهایی که میخواهند در کشور ترکیه زندگی کنند، لازم است پس از ورود به این کشور، برای دریافت جواز اقامت درخواست دهند. جوازهای اقامت، سندی هستند که به شما اجازه میدهند تا بتوانید به مدت مشخص و بهصورت قانونی در ترکیه زندگی کنید. این جوازها بسته به نوع هدف مهاجرت، اعتبار و شرایط متفاوتی دارند که در ادامه با آنها آشنا میشویم
۱- جوازهای اقامت کوتاهمدت
جوازهای اقامت کوتاهمدت، به شما اجازه اقامت یکساله میدهند. باید برای دریافت این جوازها به اداره مهاجرت و پناهندگی ترکیه مراجعه و درخواست خود را ثبت کنید.
جواز اقامت کوتاهمدت بسته به اهداف، متفاوت است که عبارتاند از:
سفرهای توریستی:
اگر میل دارید تا یک سالِ تمام در ترکیه گردش کنید، برای این جواز درخواست بدهید.
خرید ملک:
با خرید هر ملکی (بدون محدودیت ارزش و وسعت) میتوانید برای دریافت جواز اقامت کوتاهمدت درخواست بدهید.
مصاحبه یا فعالیتهای تجاری: درصورتیکه میخواهید در مصاحبهای تجاری شرکت کرده و یا کسبوکار خود را در ترکیه راهاندازی کنید، این جواز به کارتان خواهد آمد. دقت داشته باشید که باید پیش از اتمام مهلت اقامت ۹۰ روزه خود، برای دریافت این جواز اقدام کنید.
اهداف پزشکی و درمانی:
به این منظور لازم است مدارک پزشکی را همراه داشته باشید و به هنگام ثبت درخواست جواز اقامت، آنها را ارائه کنید.
پس از تحصیلات دانشگاهی:
این جواز به دانشجویان خارجی داده میشود که یک دوره تحصیلات دانشگاهی در ترکیه را پشت سر گذاشتهاند. این دانشجویان لازم است در فاصله ۶ ماه پس از پایان تحصیلات خود برای دریافت این جواز اقدام کنند.
اهداف بشردوستانه:
آن دسته از اتباع خارجی که به دلیل وجود جنگهای شهری در وطن خود، به شکلی قانونی وارد ترکیه میشوند؛ میتوانند برای اقامت کوتاهمدت و یکساله درخواست دهند.
شرکت در تحقیقات علمی:
دانشجویان و محققان میتوانند برای شرکت در تحقیقات علمی نیز درخواست جواز اقامت کوتاهمدت بدهند.
رأی دادگاه: درصورتیکه دادگاه ترکیه تشخیص دهد فردی لازم است به دلایلی در ترکیه بماند، آن فرد میتواند به این طریق برای اقامت کوتاهمدت ترکیه درخواست دهد.
۲- جواز اقامت تحصیلی – کارآموزی
جواز اقامت تحصیلی – کارآموزی ترکیه به دو گروه تعلق میگیرد:
- بزرگسالان بالای ۱۸ سال که قصد دارند در دورههای علمی و دانشگاهی کشور ترکیه شرکت کنند.
- کودکان و نوجوانانی که قصد دارند در مدارس دبستان یا دبیرستان ترکیه تحصیل کنند و خانوادهشان در کشور خود به سر میبرند.
۳- جواز اقامت همراهی – خانوادگی
تمام اعضای درجهیک خانواده مهاجران قانونی ترکیه میتوانند از این فرصت استفاده کرده و آنها نیز جواز اقامت دریافت کنند. بهاینترتیب به عضو خانواده خود پیوسته و همراه اوزندگی میکنند. درواقع در اینجا اولین مهاجری که جواز اقامت دریافت کرده و پذیرای سایر اعضای خانوادهاش است، حامی مالی محسوب میشود و باید بتواند هزینههای زندگی خانواده را تأمین کند.
این جواز شامل دانشآموزان یا دانشجویان نمیشود و خانواده آنها نمیتوانند از این طریق اقامت کشور ترکیه را به دست آورند.
حامی مالی شما نمیتواند یک کودک زیر ۱۸ سال باشد؛ یعنی اگر کودک شما جواز اقامت ترکیه را دارد، شما نمیتوانید با استفاده از او جواز اقامت دریافت کنید.
۴- جواز اقامت از طریق ازدواج با شهروند ترکیه
تمام اتباع خارجی که ازدواجی رسمی با یکی از شهروندان ترکیه را به ثبت رسانده باشند، میتوانند برای دریافت جواز اقامت ترکیه اقدام کنند. توجه داشته باشید درصورتیکه این ازدواج در کشوری غیر از ترکیه صورت گرفته، لازم است پروسهای را برای ثبت ازدواج در دفاتر رسمی ترکیه طی کرده تا بتوانید پسازآن برای دریافت جواز اقامت ترکیه اقدام کنید.
نکات مهم درباره جواز اقامت
نخستین جواز اقامت، اعتباری ۱ تا ۲ ساله دارد. توجه داشته باشید که حداکثر تا ۱۴ روز پیش از پایان اعتبار جواز خود زماندارید تا برای تمدید جواز اقدام کنید و لازم است پیش از اتمام اعتبار این کار را انجام دهید.
بد نیست بدانید در برخی از مناطق ترکیه، پلیس وضعیت خانه وزندگی مهاجر را بدون اطلاع قبلی در محل، بررسی میکند.
در صورت موافقت با جواز اقامت شما، پیش از آنکه کارت اقامت ترکیه برای شما پست شود، ابتدا و بهصورت موقتی مدرکی به شما داده میشود.
درصورتیکه پس از دریافت جواز اقامت خود در طی ۶ ماه از آن استفاده نکردید، این جواز اعتبار خود را از دست خواهد داد.
هزینه جواز اقامت ترکیه
هماکنون هزینههای اقامت کوتاهمدت و دانشجویی عبارت است از:
هزینه جواز اقامت: ۸۵ دلار (معادل ۱, ۰۸۸, ۰۰۰ تومان) یا ۵۱۰ لیر ترکیه معادل ۱, ۱۹۹, ۸۲۰ تومان
هزینه ویزا: ۴۵۸ لیر ترکیه معادل ۱, ۰۷۷, ۴۸۰ تومان
هزینه رزرو وقت: ۷۲ لیر ترکیه معادل ۱۶۹, ۳۸۰ تومان
هزینههای اقامت همراهی و خانوادگی عبارت است از:
هزینه جواز اقامت: بستگی به زمان اعتبار جواز فرد حامی دارد. برای یک سال اعتبار در هنگام ورود: ۷۰ دلار معادل ۸۹۶, ۰۰۰ تومان
هزینه ویزا: ۴۵۸ لیر ترکیه معادل ۱, ۰۷۷, ۴۸۰ تومان
هزینه رزرو وقت: ۷۲ لیر ترکیه معادل ۱۶۹, ۳۸۰ تومان
اقامت دائم در ترکیه
اگر مهاجران ساکن ترکیه، ۸ سال در این کشور اقامت داشته باشند، میتوانند برای جواز اقامت دائم ترکیه درخواست بدهند. از دیگر شرایط لازم برای دریافت این جواز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حداقل اقامت ۸ ساله و بدون وقفه در ترکیه: در محاسبه این هشت سال، نصف مدتزمان اقامت دانشجویی و تمام مدت دیگر اقامتها محاسبه میشوند.
- متقاضی در طی ۳ سال گذشته نباید هیچگونه اعانه اجتماعی دریافت کرده باشد.
- وجود منبع درآمد ثابت و کافی جهت تأمین هزینههای زندگی خود، خانواده و افراد وابسته، برای دریافت اقامت دائم ضروری است.
- فرد متقاضی باید دارای بیمه سلامت معتبر باشد.
- فرد متقاضی نباید یک تهدید برای آرامش و امنیت جامعه محسوب شود.
راههای دریافت تابعیت ترکیه
اگر تمایل دارید از شهروندان رسمی کشور ترکیه محسوب شوید، ۵ راه مختلف پیش روی شماست. خوب است بدانید ازنظر قوانین ترکیه، شما میتوانید ضمن حفظ تابعیت کشور محل تولدتان؛ تابعیت کشور ترکیه را نیز بگیرید. راههای ممکن برای دریافت شهروندی یا تابعیت ترکیه عبارتاند از:
سریعترین راه:
اخیراً در سال ۲۰۱۸ دولت ترکیه قانونی را به تصویب رسانده و راه سریعی برای دریافت تابعیت ترکیه را پیش روی مشتاقان قرار داده است. بهاینترتیب هر شخصی که ملکی با حداقل ارزش ۲۵۰۰۰۰ دلار (معادل ۳, ۲۰۰, ۰۰۰, ۰۰۰ تومان) بخرد و یا مبلغی برابر با ۵۰۰۰۰۰ دلار (معادل ۶, ۴۰۰, ۰۰۰, ۰۰۰ تومان) در بانکهای ترکیه سپردهگذاری کند، میتواند بهسرعت برای دریافت تابعیت ترکیه اقدام کند. البته تمام این افراد لازم است حداقل ۳ سال در ترکیه زندگی کرده باشند. همچنین اشخاصی که حداقل ۵۰۰۰۰۰ دلار (معادل ۶, ۴۰۰, ۰۰۰, ۰۰۰ تومان) در یک صنعت سرمایهگذاری کردهاند و یا ۵۰ نیروی کار ترک را به استخدام درآوردهاند نیز شامل این قانون میشوند.
برای دارندگان جواز اقامت و ملک:
هر شخصی که مالک خانه و زمینی در ترکیه باشد، اگر به مدت ۵ سال بدون وقفه در ترکیه زندگی کرده باشد میتواند تابعیت ترکیه را دریافت کند. تمام این افراد باید حداقل ۱۸۵ روز از هرسال را در ترکیه گذرانده باشند. قسمت خوب ماجرا آنجاست که این قانون شامل تمام افرادی میشود که فارغ از ارزش زمین، صاحبملکی در ترکیه هستند.
تولد:
هر کودکی که در خانوادهای ترک و یا در خاک ترکیه به دنیا آمده باشد، تابعیت ترکیه را دارد. همچنین هر کودکی که مادر یا پدر ترک دارد نیز میتواند از تابعیت ترکیه بهره ببرد.
ازدواج:
درصورتیکه با شخصی ترکی ازدواج کنید و ۳ سال از این موضوع گذشته باشد، میتوانید برای دریافت تابعیت ترکیه اقدام کنید. البته این موضوع نیز شرایط خودش را دارد و در هنگام درخواست باید ثابت کنید که در تمام این مدت باهم زندگی میکردید، ازدواج موفقی داشتهاید و نهتنها به یکدیگر آزاری نرساندهاید که تهدیدی علیه امنیت ملی ترکیه نبودهاید و نظم عمومی جامعه را به هم نزدهاید.
سیستم فیروزهای | Turquoise System:
سیستم فیروزهای که از سال ۲۰۱۷ معرفی شد، فرصت دریافت تابعیت را در اختیار افراد ماهر و واجد شرایط درزمینهٔ فنّاوری، اقتصاد، ورزش، فرهنگ و هنر و سرمایهگذاران و تاجران قرار میدهد. این افراد تقریباً از تمام حقوق شهروندی ترکیه برخوردار خواهند شد.
روند انجام درخواست تابعیت
درخواست تابعیت خود را میتوانید به هر یک از دفاتر دولتی موجود در ترکیه و یا سفارت ترکیه در کشورتان ارائه بدهید. در طی این درخواست مدارک مختلفی را باید تحویل دهید که بسته به شرایط شما متفاوت خواهد بود؛ اما در کل مواردی چون پاسپورت، گواهی تولد، جواز اقامت، سند ازدواج، عکس و … از آن جمله است.
- توجه داشته باشید که پس از درخواست، با هر داوطلب یک مصاحبه به زبان ترکی برگزار میشود.
- زمان رسیدگی به هر یک از درخواستها، بسته به شرایط فرد متفاوت خواهد بود.
- درصورتیکه با درخواست شما برای دریافت شهروندی ترکیه مخالفت شد، شما بازهم میتوانید در شهر محل اقامت خود برای دریافت تابعیت اقدام کنید.
تفاوت اقامت دائم ترکیه با تابعیت ترکیه
همانطور که دیدیم، اقامت دائم ترکیه با دریافت تابعیت این کشور تفاوتهایی دارد و طبیعتاً هر یک مزایا و معایب خودش را دارد. در اینجا معایب و مزایای هر یک را بررسی میکنیم.
جواز اقامت دائم ترکیه | Long Term Residence Permit یا LTRP
شما با دریافت جواز اقامت دائم ترکیه، میتوانید بدون محدودیت و تا آخر عمر در ترکیه زندگی کنید. البته با این جواز شما هنوز هویت ایرانی خود را حفظ خواهید کرد و درنتیجه حقوق یک شهروند ترکی را نخواهید داشت. روند درخواست و دریافت این جواز در مقایسه با پروسه دریافت تابعیت زمان کمتری میبرد؛ اما محدودیتهایی هم دارد.
تابعیت ترکیه | Turkish Citizenship یا TC
با دریافت تابعیت ترکیه، شما همانند دیگر شهروندان این کشور خواهید و تمام حقوق اجتماعی و سیاسی نیز شامل شما میشود. شما همانند دیگر شهروندان ترکیه یک شماره ملی و پاسپورت ترکی خواهید داشت و میتوانید از مزایای بازنشستگی و تأمین اجتماعی بهرهمند شوید.
همچنین پس از دریافت تابعیت برای بازدید از دیدنیهای توریستی ترکیه هزینه کمتری خواهید پرداخت و حتی بازدید از برخی از آنها رایگان است. البته خدمت در سربازی ترکیه نیز شامل شما میشود و اگر مردی بین ۲۱ تا ۳۸ ساله باشید و در کشور خودتان سربازی را نگذرانده باشید، باید این دوره را در ترکیه بگذرانید.